Activiteiten en omgeving

omgeving

De prachtige natuur van het Drents-Friese Wold biedt vele mogelijkheden om te ontspannen. U kunt genieten van bos, heide en zandgronden. Neem eens een kijkje over de zandgronden van Aekingerzand met de 3D video hieronder (u kunt met uw muis het beeld draaien). Het is slechts 15 minuten fietsen vanaf vakantiehuis Zorgvlied.

Meer 3D video’s en verhalen van de omgeving vindt u op de Youtubepagina van OER.

Wandelen

In het Drents-Friese Wold zijn een groot aantal gemarkeerde wandelroutes die u langs diverse vergezichten brengt. De routes zijn van verschillende lengtes. U kunt de routes vinden op de wandelpagina van de website van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Fietsen

Een uitgebreid fietspaden netwerk met verharde fietspaden maken fietsen in het Nationaal Park een aangename manier om van de natuur te genieten. U kunt uw eigen route plannen of gebruik maken van het fietsknooppunten-netwerk. Meer informatie vindt op de fietspagina van de website van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Fietsen zijn te huur op Park Drentheland of bij Huizinga Tweewielers.

Mountainbiken

De drie mountainbikeroutes in de omgeving zijn gemarkeerd met de herkenbare MTB-symbolen. De Bosberg-route (4,4 km) is een uitdagende route die hoog gewaardeerd wordt. De Appelscha-route (16,1 km) is zeer afwisselend met heide, zandgronden (Aekingerzand) en bos met onderweg schapen en koeien. De Diever-Hoogersmilde-route (23 km) is wat zwaarder met enkele pittige klimmetjes. Mountainbikes zijn te huur bij Huizinga Tweewielers.

Paardrijden

In het Nationaal park zijn vier routes van circa twee uur voor paarden. Deze routes zijn met elkaar verbonden. De Desperadoroute is een langere route van 27 km richting Vledder. Meer informatie over de routes kunt u vinden op de ruiterpagina van van de website van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Dorpen

In de omgeving vindt u pittoreske dorpjes zoals Diever, Dwingeloo, Havelte of Vledder. In deze dorpen is altijd wel iets te doen, zoals gezellig een terrasje pakken of een braderie bezoeken. Zie de website het nationale park van Drenthe voor meer informatie over de dorpen. De provincie Drenthe heeft daarnaast nog veel meer te bieden.

De koloniën van Weldadigheid

Arme gezinnen (paupers) werden naar de Koloniën van Weldadigheid gebracht voor een heropvoeding. Dit UNESCO werelderfgoed heeft een geschiedenis van 200 jaar oud. Met verschillende wandel, fiets en autoroutes kunt u de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid ontdekken.

Overig

Op de website van Staatsbosbeheer vindt u ook tal van activiteiten die worden georganiseerd vanuit het Buitencentrum voor zowel kinderen als volwassenen. In het Klimbos in Appelscha kun je van het bos op hoogte genieten. Verder zijn er tal van andere activiteiten te vinden op de website van het Drents-Friese Wold zoals zwembaden, musea of lokale markten.